pondělí 3. března 2014

Žampionový quiche

Obrovskou výhodou francouzských slaných koláčů, quiche, je, že k nim nemusíte zvlášť vymýšlet a vařit/péct/smažit přílohu. Navíc nehrozí, že jí nebude nakonec nedostatek, příp. nadbytek. A právě proto jsem si je zamilovala a peču i několikrát do týdne :-).

Na koláč si nachystáme...
100 g másla
200 g polohrubé mouky
1 lžička soli
1 vejce
a v případě potřeby trochu studené vody

... a na žampiónovou náplň
200 g žampionů, které oloupeme a nakrájíme na plátky
120 g nivy, nakrájené na kostičky
120 g eidamu 45%, nastrouhaného
1 cibule
2 velké stroužky česneku
1/2 kelímku šlehačky
2 vejce
sůl, pepř a trochu kmínu na dochucení

Vše připraveno. Kuchtění začíná :-)
Příprava těsta... máslo s vejcem utřeme. Přisypeme mouku a sůl, příp. přilijeme trochu vody podle potřeby. Vytvoříme těsto, které necháme odležet 30 minut v lednici.

Na pánvi osmažíme cibuli a česnek. Poté přidáme nakrájené žampiony. Chvíli smažíme. Zasypeme nakrájeným nebo nastrouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Dochutíme solí, pepřem a kmínem. Vše dobře promícháme. Vypneme vařič a vmícháme opatrně obě vejce.

Odleželé těsto vyválíme a přeneseme do formy. Plníme žampionovou směsí. Můžeme posypat zbytkem sýra. Koláč pečeme při 180°C asi 30 minut.

Dobrou chuť!
Více nejen o pečení na Facebooku.

Žádné komentáře:

Okomentovat